Topptur: to tilnærminger

Kristian og Fredrik tar for seg to veldig vanlige tilnærminger til topptur. En turbasert og en frikjøringsrettet tilnærming.

25. feb. 2021
Tekst: Kristian og Fredrik

Vi skal snakke om de to mest vanlige fokusområdene når man velger seg utstyr til toppturen – samt gå gjennom vårt favorittutstyr til hvert område. Men først må vi ta noen definisjoner.

  • Fjellski. Nordisk tilnærming med binding og sko som flekser i tåa.
  • SkiMo Racing / Running og SkiMo (Ski Mountaineering). Det aller letteste toppturutstyret på markedet. Ment for konkurranser som Patrouille des Glaciers, Mezzalama og lignende begivenheter. Når det ikke er ment for konkurranse, kan man tillate seg noen millimeter mer bredde, litt lenger ski og noe kraftigere sko. Turene du da skal gå innebærer kanskje svært mange høydemeter eller teknisk klatring. Her snakker vi ski, sko og binding på til sammen under 2 kg.
  • Touring / Tur. Randonée betyr ‘lang tur’ på fransk, og her kommer vi inn på et av de mest populære segmentene og en av de vi skal ta for oss nedenfor. Nemlig tur-segmentet. Grensene for inndeling av utstyr blir stadig mer utvasket for hvert år som går, men her mener vi støvler som veier fra omtrent kiloen til halvannen faller inn under tur-segmentet og den samme vekten gjelder for skiene. Bindingene du velger burde matche vekten på øvrige valg, og trenger ikke være altfor kraftige. Utstyret du ender opp med burde ligge på din egen oppfatning av den perfekte balansen mellom opplevelsen på vei ned og opplevelsen av turen totalt sett. Hos oss selger vi ikke dårlig utstyr uansett, så det er vanskelig å velge helt feil, men er det noe det er verdt å bruke litt ekstra tid på så er det valg av støvler. Her er det viktig at de er behagelige nok til en lang dag i fjellet, men samtidig presise nok til å nyte nedkjøringen selv om det er variable forhold.
  • Frikjøring. Nå begynner utstyret å ligne mer på vanlig alpinutstyr. Her kan man få det beste fra begge verdener ved at man godtar at utstyret veier litt mer. Du kan med andre ord kose deg like mye med heisbasert kjøring som du gjør på tur for egen maskin. Støvlene blir lettere og lettere for hvert år og du kan få svært høy oppnåelse av presisjon og kjøreegenskaper på rundt halvannen kilo nå. Skiene i dette segmentet blir ikke nødvendigvis lettere for hvert år. En lett ski blir lettere slått ut av posisjon enn en tyngre ski. Et typisk frikjøringsoppsett som man også kan gå tur med er gjerne en sko med 3-4 spenner og en ski på rundt halvannen til to kilo per fot. Når det kommer til binding er det mye som kan fungere, men det kan være lurt å velge en binding du kan stole på når du legger en bred ski på kant i høy hastighet på isete føre eller lander et stort hopp eller dropp. Bindingens elastisitet, utløserverdi, byggkvalitet og vekt er noe av det du kan spørre oss om på chat, telefon eller i butikk. Skoene er også her viktigste del og de må prøves på foten før du begir deg ut på tur.

Så til det vi egentlig ville snakke om i denne artikkelen, nemlig to veldig vanlige tilnærminger til topptur. Kristian og Fredrik hører naturlig til i hver sin kategori.

Se også den mer generelle utstyrslisten.

Turbasert tilnærming med Kristian

Jeg drar først og fremst på tur for totalopplevelsen. Skikjøringen er som regel prioritet, men ofte er selve turmålet eller veien dit en viktig del av opplevelsen. Lett utstyr er veldig viktig for meg, så lenge det gjør jobben sin. Jeg prøver å holde meg i form, men velger likevel lett utstyr for å være sikrere på at jeg har mentalt og fysisk overskudd for å kunne ta gode valg i fjellet.

Utstyret jeg velger:

  • Skiutstyr (Alpine turski med gå-binding, feller og staver). Skiene jeg stort sett går på tur med er Black Crows Orb Freebird, med Black Crows Pilus feller (laget av Pomoca) og ATK Trofeo 10 binding. Denne skien er for meg det perfekte kompromiss mellom vekt og kjøreegenskaper på lange turer. Skoene er det verdt å prate litt mer om, fordi de er de beste skoene jeg har hatt siden jeg startet med dette for over 10 år siden. Scarpa F1 LT er en revolusjon i mine øyne, så gode kjøreegenskaper med så lav vekt trodde jeg nesten ikke var mulig. Passformen er, for meg, presis og kombinert med en sann 110 fleks kan jeg kjøre ordentlig på ski. Når jeg ønsker en litt mer nedover fokusert ski kjører jeg på Black Crows Corvus Freebird. Den har fått en overhaling i år og er bedre enn noensinne. For meg funker denne skien like godt uansett føre, men den er litt tung for lange turer. Bindingene jeg har montert på de er ATK R12. Stavene jeg bruker er Black Crows Oxus eller Meta. Jeg liker best fast lengde på stavene og tar som regel av håndstroppene.
  • Sender/mottaker, spade og søkestang. Den beste skredsøkeren på markedet nå er etter min mening Mammut Barryvox (kommer også i en mer avansert ‘S‘ utgave). Jeg kunne lett anbefalt resten av skredutstyret til Mammut (Alugator Light og Carbon Probe 240 Light for å være eksakt), men for variasjonen sin skyld har jeg nå valgt å ta med Arva Ultra spade og Arva Race 240 søkestang.
  • Sekk. Patagonia Snowdrifter 30L. Denne har akkurat plass til det viktigste, selv på en flerdagers hytte til hytte tur. Det hender at jeg går for noe større (40L) hvis jeg vil ha bedre plass til klær eller at turen krever mer avansert utstyr. Alt du ser på bildet (bortsett fra hjelm og skiutstyr) fikk plass oppe i denne sekken. Skal jeg på en kort tur i oversiktlig og enklere terreng i godt vær er sekken mindre (20L).
  • Hjelm. Hvis jeg ikke står i preparert bakke, men er på tur i fjellet, bruker jeg nesten alltid klatrehjelm. Hjelmen jeg liker best er Black Diamond Vapor. Å bruke klatrehjelm på skitur er helt innafor stilmessig spør du meg, men en skihjelm er nok litt sikrere. En klatrehjelm er også luftigere og mer behagelig å ha på på vei opp i terreng som krever det. De gangene jeg har med skihjelm og skibriller bruker jeg Sweet Protection Igniter og Oakley Flight Deck XM med klart glass. Det hender jeg skifter til et bittelitt mørkere glass, men da må det være bluebird. Jeg mener speilglass er overkill i norske forhold og mørklegger kontrastene.
  • Hodelykt. Petzl IKO Core. Hvis jeg forventer å bruke den en del tar jeg heller med Lupine Blika.
  • Vindsekk. Lifesystems Ultralight Survival Shelter for 2 personer. Bare 210 gram. Andre gode alternativ er Rab Superlite Shelter 2 og Helsport Ly vindsekk.
  • Førstehjelpssett og solkrem. I 1-hjelp settet mitt har jeg ikke så mye. En rull med tenso tape, bandasje og sterke smertestillende. Varme klær og vindsekk er viktigst. På noen turer tar jeg også med liggeunderlag i skum/celleplast.
  • Kart, kompass og gps. Må ærlig innrømme at dette er noe jeg sjelden tar med på dagstur, men har alltid med forhånds-nedlastet kart på telefonen.
  • Solbriller. Oakley Prizm Snow glassene er veldig allsidige for skitur. Rammen jeg foretrekker er Radar EV.
  • Reparasjonssett. Ofte består dette kun av noen skistropper i gummi, hvertfall på dagstur. Ekstra batteri og lader til telefon, klokke, s/m og lykt er som oftest med.
  • Litt toalettpapir, antibac og en lighter i en plastpose. Lighteren kan brukes til mye (fyre brenner, smelte endene på et kuttet tau..), men går du på do i fjellet burde du brenne opp toalettpapiret.
  • Vannflaske og mat. Har brukt mest Platypus Duolock Softbottle, men nå tester jeg ut en single wall stålflaske fra Klean Kanteen som jeg også kan bruke oppå brenneren min for å smelte snø. Kan hende jeg tar med begge fordi Platypus veier så lite og tåler at jeg heller nær kokende vann oppi fra den andre. Har ingen spesielle tips på matfronten, det går mest i smurte brødskiver lagt dobbelt på dagstur. Er jeg på tur over flere dager uten tilgang på hytte har jeg aldri med noe annet enn frysetørret turmat (SummitToEat) og polarbrød med tubeost og syltetøy på tube.
  • Skarejern. Har kun skarejern til Orb skiene (ATK Crampon), men burde skaffe meg til Corvus også siden de sliter mer når det blir hardt og bratt på traverser. Bruker derimot sjelden skarejern, og når det blir hardt og/eller bratt tar jeg heller skiene på ryggen og stegjern på støvlene.
  • Stegjern. Favoritten min er Tech Crampon 250 fra amerikanske Pro Ski and Mountain Service, men er du ute etter noe som er like lett men mer universalt kan jeg trygt anbefale Petzl Leopard. Vil du ha noe som funker til alt og har nesten like lite pakkvolum som de to øvrige? Kjøp Petzl Irvis Hybrid.
  • Isøks. Favoritten min er Petzl Gully med hammer siden den er så allsidig, men Petzl Ride, Blue Ice Hummingbird og nye Camp Corsa serien er ypperlige alternativ.
  • Sele. Blue Ice Choucas Light. Den gjør jobben.
  • Breredning og rappellering. Mitt sett består av et 25 meter dyneema tau (Beal Pure Dyneema 5mm), lettere nød-redningstau finnes ikke. Bedre og mer egnet, men litt tyngre alternativ er Petzl RAD Line og Beal Back Up Line 5mm. Videre består settet av en Edelrid Spoc (evt Petzl Micro traxion, men Spoc er bedre på ultratynne tau), en 13cm Black Diamond Ultra Light isskrue (evt Petzl Laser Speed), to stykk 120cm sydde dyneema slynger, Petzl Tibloc, tre stykk skrukarabin (den ene er ganske tykk for å passe med Tibloc’en uten at den sklir på det tynne tauet), en wire karabin (mest for å racke opp utstyret), en liten kniv (CRKT NIAD) og en Mammut Maillon. Da har jeg nok til å bygge anker både for rapell og redning, samt lage et 3:1 pulley system. Komplett sett med sele, tau og alt veier ikke mer enn 960 gram og tar kanskje opp 2 liter av sekken. På enkelte turer tar jeg kanskje med en bankebolt eller to og noen nøtter.
  • Nødpeilesender. Garmin inReach Mini med aktivt abonnement. Er med på de turene jeg vet det er lite til ingen mobildekning.
  • BCA link radio. Pass på at minst en annen i turfølget har med sin.

Bekledning

I sekken har jeg alltid med en varmejakke av noe slag. I år tester jeg ut Mountain Equipment sin Xeros dunjakke. Den er jeg trygg på at fungerer i all slags vær på grunn av det værtette ytterstoffet. ME Kryos og Arc’teryx Firebee er varmere alternativ med samme værtette ytterstoff, høykvalitets dun og ekstreme konstruksjon.

En Ziplongs fra Northern Playground er et genialt plagg som ofte får plass i sekken. Er det veldig kaldt eller jeg skal på langtur med usikker værmelding, bytter jeg kanskje ut ziplongsen med en varmebukse i syntet eller dun.

Annen bekledning som ofte ligger i sekken er en lett skalljakke (Arcteryx Alpha FL Jacket eller arvtageren Alpha SL Anorak er mine favoritter), lue, hals og et ekstra par tykke og varme hansker.

På kropp har jeg ofte på to par tynne skisokker utenpå hverandre (Smartwool Ski Racer og Smartwool Ski Touring), en ullbokser, en mellomlagsbukse (Mountain Equipment Kinesis Pant), en vindtett softshell bukse (Mountain Equipment G2 Mountain Pant), baselag (Mountain Equipment Hooded Zip-T eller lignende fordi slike har innebygd lue og hals), mellomlagsjakke (Mountain Equipment Kinesis Jacket eller fra Proton serien til Arc'teryx), pannebånd eller lue, og et par tynnere hansker enn de jeg har i sekken.

Forventer jeg kraftig vind eller våt nedbør bruker jeg skallbekledning i Gore-tex (Arcteryx Beta SV bukse og jakke, men her finnes det utrolig mange gode alternativ på markedet).

Andre tips

  • Ikke bruk den øverste hælløfteren på bindingen, gå heller et slakere spor. Det er mer energieffektivt.
  • Ikke la ting henge utenpå sekken. Til nød kan man feste hjelm og muligens isøks utenpå, men har du ballongsekk ville jeg tatt isøksen sammen med skredutstyret inne i sekken.
  • «Mellomleggspapiret» til å ha mellom fellene kan du la ligge igjen hjemme. Det er kun ment å brukes når de skal oppbevares i lang tid i et tørt, kaldt og mørkt rom. Beskyttelsesposen til å ha utenpå søkestangen og felleposen trenger du heller ikke ha med på tur.
  • Ikke heng fellene dine på tørkerommet. Limet blir klissete og dårlig av varmen. Det samme gjelder å legge de i direkte sollys (UV-strålene bryter ned impregneringen og evt limet). Hvis du føler at fellene dine blir så våte at de må henges til tørk over natten, vurder å re-impregnere de med voks eller lignende.
  • Mer om tørkerom; ikke sett hele støvelen din inn der. Ta innerstøvelen din ut av skallet og så sett kun innerstøvelene dine i tørkerommet. Da tørker de fortere og du unngår å ødelegge tynn PU-plastikk.
  • Dårlig plass i sekken før tur? Legg heller fellene på skiene før du drar, da sparer du også tid når du kommer frem til turstart.
  • Øv deg på å ta fellene av skiene uten å ta av deg skiene! Det har ikke nødvendigvis noe med å være myk å gjøre, heller en teknikk.
  • Ikke velg rammebinding uansett hva slags kombinasjon av heis og tur du ser for deg. Det er veldig ustabilt på traverser, du står høyt over skiene når du kjører og du løfter hele bindingen for hvert steg du tar. Det finnes så mange gode alternativ uansett hva du ønsker av egenskaper.
  • Unngå å bruke drikkeblære, slangen fryser til. Kan fungere fra april/mai og ut.
  • Og det viktigste til slutt: Øv med sikkerhetsutstyret ditt og legg grunnlaget for gode skiferdigheter i preparert løype før tur.

Frikjøringsbasert tilnærming med Fredrik

Jeg drar først og fremst på tur for skikjøringen sin del. Skikjøring og skileik er prioritet nummer en! Besøker stort sett steder hvor det finnes effektiv skikjøring, med størst tetthet av bra terreng som kan kjøres flere dager på rad. Enten det er store fjellsider, skogskjøring eller heisbasert. Helst en kombinasjon av alt.

Utstyret jeg velger:

  • Skiutstyr: Jeg kjører stort sett på SGN Tunellvisjon, som er en anvendelig bred frikjøring/storfjellski. Skien tillater meg å ha mye stabilitet og fartskontroll i alle typer terreng og snøforhold. Enten om det er i storfjellet, skogsterreng eller en dag i preparerte løyper. Skien er 116mm under foten og veier i underkant av 2 kg pr ski. Jeg har satt opp skien med Marker Duke PT16, som gir meg en solid og kjøresterk binding. Støvelen jeg bruker er Dalbello Lupo AX130. En kjøresterk støvel med jevn og progressiv flex. Den har også et godt gåutslag som gjør at det også er god på tur, fordi om den veier 1780 gram. Fellene jeg bruker er Contour Hybrid Pure, som er veldig slitesterke feller som er lett å vedlikeholde. Om jeg får litt granbar, strå og annet møkk i limet på fellene eller limet begynner å sitte dårlig, drar jeg bare over limet med Contour’s egne «wipes». Disse renser limet og dem er gode som nye! Staver legger jeg ikke så mye vekt på, så lenge dem tåler en støyt og har god pendel. Denne sesongen kjører jeg med Komperdell Freetour.
  • Sender/mottaker, spade og sonde. Jeg bruker Mammut Barryvox S, etter min mening den beste på markedet. Den er meget intuitiv, rask og enkel i bruk. Spaden jeg bruker er Mammut Alugator Pro Light, solid lett spade i aluminium. Også veldig godt egnet til å lage hopp med! Sonde/søkestang bruker jeg Mammut Probe 280 Speedlock.
  • Hjelm/briller. Jeg bruker Sweet Protection Trooper MIPS. Denne er godt egnet til heisbasert kjøring og frikjøring i fjellet. Av briller bruker jeg Oakley Line Miner XL, med prizm Hi Pink. Rett og slett fordi brillen passer meg bra. Men glasset Hi Pink (rosa), bruker jeg 90% av sesongen. Glasset er uknuselig, det gir meg en god sikkerhet og en slags forlengelse av hjelmen. Glasset gir også mye lysinnslipp og bryter kontrastene i snøen bra, som gjør at jeg ser hvor jeg skal kjøre. Noe jeg synes er en fordel når man kjører ski! :)
  • Sekk. Jeg bruker Mammut Pro X. Dette er en skredsekk/ballongsekk på 35 Liter. Den har smarte løsning som eget rom til feller, hjelmfeste, åpning til hovedrom i ryggen, hardcase til briller og et gode fester til øks og ski. Det ligger også en ramme i sekken, noe som gjør at sekken sitter godt og er stabil å kjøre med.
  • Radio/link. Jeg bruker BCA link til å kommunisere med turkamerater. Dette er en stor fordel om man feks kjører ulike linjer og går ulike ruter opp fjellet. Da kan fortsatt kommunisere valg, snø og ha en trygghet i hverandre fordi om man ikke går samlet. Drar gjerne en vits eller to over radioen også, for å holde humøret oppe.
  • Øvrig nødvendig utstyr. Jeg har alltid 8-9 meter tau, stropper, skruverktøy og teip med meg. Dette kan stort sett brukes til alt. Enten du må fikse en stav, binding, personskader etc. Teip har jeg alltid surret rundt stavene, slik at det er lett tilgjengelig og ikke tar plass i sekken. Vindsekk har jeg også, i tilfelle været blir røft og man må grave seg ned. Ekstra tørr ulltrøye og en dunjakke finnes også i sekken på tur. Stegjern, sele og øks har jeg kun med om trenger. Da bruker jeg Petzl Leopard (stegjern), Mammut Sephir (sele) og Petzl Ride øks. Dette er lett og tar lite plass i sekken.

Bekledning

Jeg bruker Mammut La Liste HS Pro jakke og bukse. Som er forholdsvis lett, men fortsatt slitesterkt med gode og praktiske løsninger for skikjøring. Den har egen fellelomme på brystet, noe som er praktisk for laps i skogen og korte turer. Jeg bruker Mammut Broadpeak IN Hood dunjakke og Aenergy IN shorts, som jeg trekker på meg om kulda biter litt ekstra.

Andre tips

  • Tren og gjør deg godt kjent med skredsøkeren din! Tren på å finne en søker i ulikt terreng, og kjør alltid med feller i sekken når du kjører off-piste i anlegg. Det er mye raskere å gå på ski enn på beina om det skulle oppstå en uheldig situasjon.
  • Sett telefonen din i flymodus når du er på tur. Da unngår du evt konflikt med signaler og du sparer batteriet på telefonen.
  • Bytt batteriene i søkeren din ved 80%. Da er du helt sikker på at du har strøm om noe skulle skje. Også lurt å ha ekstra i sekken.
  • Ikke et utstyrstips, men ta skredkurs. Helst flere! Og sørg alltid for at målet med turen er at man drar ut av fjellet på samme måte man går inn. Like mange i turfølge, kroppen i behold og et stort smil midt i trynet!
Ms Xeros Jacket

Mountain Equipment

Ms Xeros Jacket

Herre
5 699,-
F1 LT

Scarpa

F1 LT

Unisex
9 999,-
7 499,- Medlem
Flight Deck M

Oakley

Flight Deck M

Unisex
2 450,-
Tunnelvisjon

SGN Skis

Tunnelvisjon

Unisex
9 999,-
7 999,- Medlem
Hybrid Pure 115mm

Contour

Hybrid Pure 115mm

Unisex
2 649,-
Radar EV Path

Oakley

Radar EV Path

Unisex
2 449,-
Half Dome helmet

Black Diamond

Half Dome helmet

Herre
749,-
Alugator Pro Light

Mammut

Alugator Pro Light

Unisex
999,-
Barryvox S Package

Mammut

Barryvox S Package

Unisex
5 999,-
5 799,- Medlem
Ms Ziplongs 3/4 wool

Northern Playground

Ms Ziplongs 3/4 wool

Herre
950,-
ATK Skarejern

ATK

ATK Skarejern

Unisex
1 099,-
Vindsekk Survival Shelter 2

LifeSystems

Vindsekk Survival Shelter 2

Unisex
999,-
Corsa

Camp

Corsa

Unisex
1 149,-