Hemmeligheten bak en god natts søvn

Alle som har vært på tur og ligget våken natt etter natt fordi du enten ligger ubehagelig eller er kald vet å sette pris på et godt liggeunderlag.

04. juni 2024
Tekst: Ole Bjørn
Foto: Rab

Borte er den tiden da liggeunderlagene var en svær sammenrullet sak som tok mye plass og ga lite komfort. En tur med et moderne oppblåsbart liggeunderlag betyr at du kan ligge og sove nesten like komfortabelt som i sengen hjemme.

Hvilket liggeunderlag du skal bruke avhenger mye av turen du tenker deg ut på. Utstyret vi fører er ofte tenkt med i sekken. Da blir fokuset at det gjerne skal være så lett som mulig. På lange og bratte turer turer merker du det godt på rygg og knær hvis du bærer tungt. Tidligere gikk lav vekt ofte på bekostning av komfort og isolasjonsevne, men ny teknologi og produksjonsmetoder gjør at lette underlag også vil være tilstrekkelig varme og komfortable til at du får en god natts søvn.

Oppblåsbare liggeunderlag er som regel enten fylt med dun, skum eller et isolerende syntetmateriale. Som regel følger det med en pumpe til liggeunderlag du må pumpe opp selv. Er isolasjonsmaterialet av syntet kan du blåse inn luft med munnen, men da bør du sørge for at underlaget luftes etter endt tur slik at fukten ikke forblir i underlaget. Syntetisolasjonen tåler relativt mye fukt, men bør tørkes ellers får du mugg i underlaget hvis du er uheldig. Med dunisolasjon må du alltid bruke den vedlagte pumpen. Slik sett er liggeunderlag med syntetisolasjon mer fleksibelt i bruk i sommerhalvåret.

Varmeindikatoren, eller betydningen av den oppgitte R-verdien er viktig for å velge riktig underlag. Alle produsenter av liggeunderlag av god kvalitet oppgir en R-verdi på produktene sine. Denne verdien forteller noe om evnen til å hindre varmeoverføring fra deg til bakken. R-skalaen går fra 0 og oppover. I realiteten vil det å ligge direkte på bakken uten liggeunderlag tilsvare 0. Jo høyere R-verdi underlaget har jo bedre isolerer det. Dette oppnås gjennom å ha en tykkere matte med mer isolasjon. Da stiger selvsagt også vekten og derfor kan du som en tommelfingerregel gå ut fra at en R-verdi på omlag 3 holder til sommer-/lett tresesongsbruk.

Valg av størrelser og tykkelse på liggeunderlaget betinges også av personlige preferanser og hvilken sovepose du bruker. Noen foretrekker å ha litt ekstra isolasjon under seg, der varmetapet er størst, og velger heller en lettere/tynnere sovepose. Det er viktig å merke seg at mange som synes soveposen er for kald har et for dårlig liggeunderlag. For mange vil også søvnkvaliteten øke ved å bruke et litt bredere underlag, både fordi du kan ligge på siden, men også fordi bakken som regel ikke er helt flat og du sklir av underlaget. Et litt bredere underlag kan være alt som trengs og vektforskjellen er ofte svært liten fra standard bredde.

I sum er det viktig at liggeunderlaget og soveposen ses under ett, er soveposen for dårlig hjelper det lite med et godt liggeunderlag og vice versa. Sportsnetts brede utvalg av liggeunderlag bør være en god start for at du skal få en god natts søvn.

Women's Comfort Down Bag -7C

Mammut

Women's Comfort Down Bag -7C

Dame
3 499,-
Mythic Ultra 180

Rab

Mythic Ultra 180

Unisex
7 999,-
Igloo SE 3-Season 195 L

Ajungilak

Igloo SE 3-Season 195 L

Unisex
1 599,-
Moskito-Traveller Pro

Amazonas

Moskito-Traveller Pro

Unisex
1 099,-
Classic Comfort Mat

Mountain Equipment

Classic Comfort Mat

Unisex
1 699,-