Velg riktig tursko

Anmarsjsko, lave tursko, fjellsko, fjellstøvel og tinderranglesko. Det er flere gode grunner til at vi har så mange ulike typer og modeller av tursko.

02. juni 2020
Tekst: Sportsnett
Foto: Mammut / Rab

For det første har hver enkelt modell sin unike passform. Dermed er det større sjanse for at vi har en sko som passer akkurat din fot. For det andre så har modellene ulike bruksområder. Det er viktig for oss å finne den modellen som passer best til dine behov. Derfor må du også ha gjort deg opp noen tanker om hva skoene kommer til å bli brukt til.

Et klassisk skille er mellom høye og lave sko. Lave sko er lette, har god bevegelsesfrihet i ankelen og er behagelige å gå med.

Anmarsjsko

I Sportsnett prater vi ofte om lave tursko eller anmarsjsko. Det er ikke noe klart skille mellom disse to kategoriene.

Anmarsjsko er originalt tenkt til anmarsjer til klatreruter i fjellet, men har i dag et mye større bruksområde. Anmarsj sko er som often myke slik at de er behagelig å gå med på stier, men kan også like så godt bli brukt til hverdags.

Lave tursko

Lave tursko ligner på vanlige fjellsko, men de er lavere og gir dermed mindre støtte enn det en høyere fjellsko gir. Skoene beskytter foten mot omgvelsene og passer best til de turene man ikke trenger så mye stabilitet.

Fjellsko, fjellstøvel og tinderanglesko

I Sportsnett så kaller vi de fleste høye modellene for fjellsko, fjellstøvler eller tinderanglesko. Disse vil stort sett gå over ankelen slik at du får ekstra støtte til foten. Dette er spesielt viktig i ulendt terreng der faren for overtråkk er stor eller når du går med en tung sekk. I tillegg minsker et høyt skaft sjansen for at det kommer fukt ned i skoa når du skal krysse våte områder.

Lette fjellstøvler vil være mykere både i sålen og overdelen for å gi best mulig komfort på sti, likt lave sko.

Tradisjonelle fjellstøvler

Disse er ofte litt stivere, men også kraftigere og mer slitesterke. Dersom du bruker skoene i grovt terreng, vil tradisjonelle fjellstøvler vare lengre og beskytte foten bedre.

Tinderanglesko

Også kalt tekniske fjellstøvler. Dette er som regel de stiveste turskoene. Dette er fordi de skal brukes i grov ur og til klatring, der du ønsker at skoene skal gi god støtte og kunne stå på små flater uten å gi etter. I tillegg så er stive såler godt egnet til bruk med stegjern.

Tinderanglesko er også laget for å være lette og smidige på foten, da dette er svært viktig når du skal gå mange høydemeter på en dag. De er dog ikke like behagelige på sti nettopp på grunn av den stive sålen. Dette er skoen du velger om du f.eks. skal ha en sko som kan benyttes med stegjern.

Din handlekurv

Ingen varer

Hos sportsnett.no får du gratis frakt
ved kjøp over 1000,-
(gjelder ikke ski, pulk, staver, sykkel eller buldremadrass)

Send oss en mail hvis du ikke
finner det du leter etter!