Isklatring – en ørliten introduskjon

Mange klatrere opplever det som et stort sprang å begynne med isklatring. Men er det egentlig så vanskelig? Svaret er ikke helt entydig, men det kan virke som om mange gjør det mye mer komplisert enn det faktisk er.

26. jan. 2022
Tekst: Sportsnett
Foto: Sportsnett

De færreste begynner skikarrieren i sorte løyper. Også for den som vil prøve seg som isklatrer kan det lønne seg å gjøre ting enkelt i starten, og som med annen klatring er det naturlig å begynne med topptauing.

Som basis må vi regne med at du klatrer på led på naturlig sikrede eller boltede ruter ute, og at du har en god forståelse for sikringsdynamikk og ledfall om du vil lede eller sikre en ledende klatrer på is. Men det går altså utmerket an å begynne med topptauing.

Sannsynligvis har du allerede mye utstyr som også kan brukes til isklatring. Moderne isklatreutstyr fra anerkjente produsenter har bruksegenskaper du vil få fullt utbytte av helt fra starten på din isklatrekarriere. Sportsnett satser utelukkende på kvalitetsutstyr fra ledende produsenter.

Isøksen

Isøksene er den mest iøynefallende delen av isklatreutstyret, og til forskjell fra den klatringen du er vant til er det disse som er kontaktpunktet ditt med underlaget.

I hovedsak finnes det to typer isøkser, med noe forskjellig utforming og ulike egenskaper. De mest vanlige har skaft som er lett buet i hele sin lengde. En mer avansert variant har ergonomisk håndtak med en annen vinkel enn skaftet ellers.

Disse øksene ble opprinnelig konstruert for miksklatring, men er foretrukket av flere og flere isklatrere. De fleste øksene kan utstyres med forskjellige grep, hammere, vekter og grepstape for personlig tilpasning.

Vedlikehold øksebladene med en god fil, siden et sløvt blad er anstrengende å bruke.

Dagens isklatrere bruker økser som ikke er ”festet” til håndleddene (leashless), hvilket gir mye mer frihet når du klatrer og kanskje skal håndtere isskruer, karabinere og tau underveis.

Det er allikevel å anbefale å bruke en leash som er festet i sentralløkka på klatreselen og i bunnen av håndtaket på øksene. Klatrer du på topptau kan du selvfølgelig bare bli senket ned igjen hvis du skulle miste en av øksene, men sikreren din blir sikkert glad for ikke å få en øks i hodet…

Fuel

Black Diamond

Fuel

Unisex
3 509,-
Viper

Black Diamond

Viper

Unisex
2 989,-
Cassin X-All Mountain

Camp

Cassin X-All Mountain

Unisex
2 599,-

Klatrestegjern

Klatrestegjern har én (mono) eller to fronttagger, og hva som fungerer best avhenger litt av dine personlige preferanser. På noen stegjern kan du velge om du vil klatre mono eller med to fronttagger.

Generelt kan man si at de med to fronttagger er mest stabile.

Til forskjell fra brestegjern har klatrestegjern også veldig aggressive tagger bak fronttaggene. Dette er for at de skal hvile mot isen etter at du har sparket inn frontaggene og gi god stabilitet mot underlaget.

Klatrestegjern er helt stive og har metallbøyle foran og bak, og krever stive støvler med leppe foran og bak. Dersom du skal prøve isklatring på topptau, kan du fint bruke enklere stegjern så lenge de har fronttagger.

Isklatrestøvlene

Isklatrestøvlene bør også være vanntette og varme. Tenk på at du skal stå mye stille på is. Det er verdt å legge en del tid i å finne riktig passform på støvlene.

Husk du skal sparke stegjernene inn i isen gang på gang. Passer ikke støvlene føttene dine da blir det ikke noen god klatreopplevelse.

Her, som ellers, stiller topptauing mindre krav til utstyret.

Ascent - Auto/Semi-Auto

Camp

Ascent - Auto/Semi-Auto

Unisex
2 249,-
G5 EVO

La Sportiva

G5 EVO

Unisex
9 999,-
Beast Lite

Edelrid

Beast Lite

Unisex
3 099,-
Trango Tower Extreme GTX Ms

La Sportiva

Trango Tower Extreme GTX Ms

Herre
6 299,-
Phantom Tech

Scarpa

Phantom Tech

Unisex
7 999,-
Phantom 6000

Scarpa

Phantom 6000

Unisex
8 499,-
Sabretooth

Black Diamond

Sabretooth

Unisex
2 399,-

Bekledning

Når det kommer til bekledning beregnet for isklatring, finnes det også her en mengde spesialprodukter.

Begynn gjerne med de klærne du har, men her kommer noen tips du bør være oppmerksom på når spesialbekledningen skal i hus:

Først som sist er det greit å innse at isklatring fort kan utsette deg for mye vann, og ofte mer enn du tror. Vanntette plagg blir fort et must.

Klatring har mange bevegelser med høye benløft og hendene over hodet, så sats på bekledning med god passform og hette som er tilpasset klatrehjelm. Prøv jakka med hjelm på hodet før du kjøper.

Unngå bukser med flagrende materiale rundt leggene. Det er stor forskjell på merker og modeller, men bekledning fra kvalitetsprodusenter har god passform og fine løsninger.

En god og varm jakke som du har på deg når du sikrer er noe du bare må ha. En kraftig syntetisolert jakke er absolutt å anbefale. Da minimerer du sjansen for problemer med våt isolasjon som ikke varmer eller dun som flyr avsted om du skulle lage hull i jakka.

Vanntette isklatretilpassede hansker er heller ikke til å komme utenom. Det blir fort mye kontakt med is og snø, slik at hanskene kan bli kalde og i verste fall fryse. Det er digg å slippe å knekke fingrene på plass rundt øksene.

Nordwand Pro HS Pants Ws

Mammut

Nordwand Pro HS Pants Ws

Dame
5 999,-
2 999,- Medlem
Nordwand Pro HS Hooded Jacket Ms

Mammut

Nordwand Pro HS Hooded Jacket Ms

Herre
8 699,-
4 999,- Medlem
G2 Mountain Pant Ms

Mountain Equipment

G2 Mountain Pant Ms

Herre
4 499,-

Sikkerhetsutstyret

Moderne isskruer er veldig lette å bruke. De aggressive tennene entrer all is enkelt og de har gode sveiver som gir rask og sikker plassering. Tren gjerne på å skru inn isskruer når du topptauer, uten å belaste tauet.

Har du ikke en klatresele som er beregnet også til isklatring, er det en god investering å skaffe seg det før du skal begynne å klatre på led. En sele som har festemuligheter til spesialtilpassede holdere for isskruer gjør rackingen på klatreselen vesentlig enklere.

Skal du topptaue fungerer heltauet ditt fint, men tenker du på å investere i tau er to helimpregnerte halvtau tingen. Som i annen klatring vil to tau, brukt riktig, redusere taudrag, gi en ekstra sikkerhet ved skade på det ene tauet og øke rekkevidden ved rapell. Impregneringen hindrer at tauene blir våte og fryser til is.

Hjelm har du selvfølgelig fra før? Tenk på at du skal ha hjelmen på hele tiden mens du klatrer eller sikrer, så pass på å ha en lue som passer under hjelmen.

Good to go? Klar for å prøve deg på is? Har Sportsnett stæsjet du trenger? Ja det har vi, og vi gleder oss til å hjelpe deg!