Dette er eventyr i vinterfjellet

Vi kjenner alle på det fra tid til annen; behovet for å komme oss ut på tur, legge dagliglivet bak oss og kjenne på følelsen av eventyr.

09. feb. 2021
Tekst: Sportsnett
Foto: Sportsnett, Helsport, Osprey, Rab

Vårt tips nummer en er å sette av noen dager i kalenderen og bare gjøre det! Selv om du skal få ha eventyret ditt for deg selv, kan vi prøve å komme med noen tips du kan ta med deg inn i planleggingen. Vi deler her noen tanker om hva som er verd å tenke på når du skal på overnattingstur med ski både vinter og vår.

Det viktigste er jo faktisk å komme seg ut, men om du skal investere i noe nytt utstyr til turen er det verd å tenke litt smart fra start. Utstyret som fungerer på vinteren vil også fungerer fint resten av sommeren, mens utstyr for vår og sommer kanskje ikke vil egne seg like så godt midt i de kaldeste tidene.

Enten du skal gå lange rolige dager på fjellski eller om du skal sette samme noen toppturer slik at du kan strekke eventyret over flere dager på randoneeski, er det mange ting som blir det samme. Vi tar det i tur og orden:

Telt

Man ønsker jo ikke å bære tyngre sekk eller dra tyngre pulk enn nødvendig når man er på tur, men det er ikke alle steder man bør spare på vekten og telt er en av de. Teltet er selve grunnmuren for å ha det trygt og komfortabelt på tur over flere dager i fjellet og når man fort ligger mer enn halve døgnet inne i teltet må det være ordentlig for at man skal bli opplagt og klar for en ny dag på ski.

Generelt vil vi anbefale telt med inner- og yttertelt på vinterstid. I slike telt vil det vanligvis bli mindre kondens enn i telt med enkel duk, og det vil også oppleves litt lunere. Ekstra plass til ting og tang er også bra, så om man har pulk og vil ha det litt ekstra komfortabelt kan det være lurt å ha telt laget for én person mer enn dere er. Er man for eksempel to personer på tur, får man det veldig komfortabelt i et tremannstelt. Et fortelt der man kan lage mat og oppbevare utstyr man ikke trenger vil også gjøre teltlivet enklere og tørrere. Det er fint å kunne sitte i le å ta av seg ytterklærne før man kryper inn i ditt tørre hjem for neste natt. Og for å holde teltet tørt, kan man ta med en enkel snøbørste (finnes lette og rimelige som er laget for frontruta på bilen) for å børste snø og rim ut av innerteltet.

På våren, når man forhåpentligvis kan tilbringe ettermiddagene utenfor teltet i sola, kan man jo gå for et telt med litt mindre plass og da klarer man seg med ett fortelt for å spare vekt. Og om man virkelig skal gå lett finnes det jo enduks telt helt uten fortelt.

Slik vi har delt inn teltene tenker vi at ekspedisjonsteltene gir margin på vinterstid, firesesongs teltene gir margin på våren og tresesongs teltene er for vårturer uten snøvær. Forholdene fjellet kan jo endre seg fort og det er ofte vanskelig å se helt for seg hvordan det er når man planlegger i byen, så igjen: Ta med et skikkelig telt. Og husk snøplugger, særlig om du ikke har isøkser og/eller skal bruke ski og staver mens teltet står oppslått.

Bonustips til de som ikke liker å gå ut og inn av teltet når man først har fått det opp: Ta med en bærepose du kan fylle med ren snø og sette i forteltet til smelting. Og ta med tisseflaske! Dette gjør livet så utrolig lekent når det snør og blåser ute.

Soveposer og liggeunderlag

Her gjelder det også å ikke bli for sparsom på grammene. Vinterstid er det sjeldent man får for varm pose og selv på våren når dagene er solfylte og man kanskje går uten jakke kan nettene bli iskalde. Bare tenk på hvordan den råtne snøen på ettermiddagen har blitt hard som is i løpet av natten. Skal du bære alt på ryggen, er dunpose tingen. Soveposer med dun tar både mindre plass og er lettere i forhold til hvor varme de er, sammenlignet med soveposer isolert med syntetmaterialer. Dunposer tåler ikke fuktighet så bra, men dette er sjeldent et problem på skitur vinter og vår.

Når det kommer til hva man ligger på, er tipset krystallklart: Ta med to liggeunderlag! Ett i celleplast og ett oppblåsbart. Om du skulle få hull i et oppblåsbart underlag kan dette bli utfordrende å reparere dette før du får tørket det ordentlig hjemme, og oppblåsbare underlag med hull i isolerer omtrent som en avis. Underlaget i celleplast tåler uansett mer, slik at du ikke trenger å være så forsiktig i forhold til hva du sitter på i lunsjen.

Bonustips til de som ikke er gramjegere: Ta med et putetrekk du kan fylle med klær.

Sekk

Ta med stor nok sekk enten du skal på fjellski eller på rando. Kunsten er å ha litt for stor sekk uten at du fyller den helt opp. Dette er for så vidt også en god regel på dagsturer. Om sekken er ti liter større enn du trenger, veier den nesten det samme, men blir så utrolig mye enklere å pakke. Lite er så masete som å stå i vinden etter lunsj eller etter du har tatt av fellene på toppturen og slite med å få dunjakka ned i sekken. Særlig for de som skal på tur i skredterreng anbefaler vi sekk med egen lomme til spade og søkestang, slik at dette er lett å få tak i om uhellet skulle være ute. På fjellskiturer som vanligvis går i slakt terreng, bærer utstyrslisten under preg av at man kanskje har litt større sekk (eller pulk) og kan ta med litt ekstra.

Turkjøkken

Her kan man kanskje dra skillet mellom når man har tilgang på rennende vann og når man må smelte snø. Snøsmelting tar tid og krever mye energi, så om du planlegger med snøsmelting er bensinbrennere å foretrekke. Gass fungerer ikke alltid så godt i kulda, men om du ikke skal smelte snø gjør de stort sett jobben bra og er lettere i vekt og tar mindre plass.

Om du merker at gassen brenner dårlig hjelper det å varme gassboksen. Ha den i soveposen mens du utsetter å begynne dagen eller varm opp litt vann til kokende temperatur, hell det i en asjett og sett gassboksen i asjetten mens du kokker videre. Mens gramjegeren klarer seg med én gryte, kan de som skal kokkelere litt mer ha én gryte til snøsmelting (som holder seg ren) og én til matlaging. Så kan man ta litt lett på oppvasken.

Husk å alltid lufte godt om du bruker brenneren inne i teltet og ta med en plate som tåler varme du kan sette brenneren på slik at den ikke smelter seg ned i snøen.

Bonustipset her må være å varme opp en ekstra liter med vann på kvelden. Fyll det i en drikkeflaske (må være tett!) på kvelden og tre de fuktige sokkene dine utenpå, så har du deilig varmeflaske i soveposen og tørre sokker neste dag. I tillegg slipper du begynne dagen med snøsmelting før du har fått deg en kopp kaffe.

Bekledning

Her er det mulig å spare mye vekt. Ja, man må ha med godt med klær, men man trenger ikke så mye ekstra. Så får man heller leve med at de ikke lukter Milo hele turen. Det kan være verd å ha tørre sokker, lue og ulltrøye til bruk i teltet, men resten kan man tørke på kroppen mens man går eller er i teltet. Man får uansett ikke særlig god tørk av å henge opp ting i teltet. Ta med votter i tillegg til hansker og husk at særlig hansker og votter er vanskelig å tørke. Skal du på tur over flere dager kan det være lurt å tenke lag på lag også på hendene, slik at du kan «demontere» hansker og votter for å få tørket de til neste dag.

Kanskje skal både de som vil kose seg ekstra og gramjegeren vurdere en varmebukse til å trekke over skalbuksa? Det er utrolig luksus i pauser og rundt teltet. Og gramjegeren som har både dunjakke og varmebukse, kan jo ta med en letter sovepose og bruke isolasjonsbekledningen som pysj.

God tur!