Teltguide

Når du skal kjøpe deg et telt er det noen ting du må tenke på for å få et telt som dekker det behovet du har. I denne guiden forsøker vi å svare på noen av de viktigste spørsmålene du må ta stilling til. Husk at om du har spørsmål eller lurer på noe er vi alltid tilgjenlig for å hjelpe deg med det du måtte lure på.

19. apr. 2024
Tekst: Sportsnett

Hvordan velge riktig telt? For å finne det teltet som passer best til ditt bruk har vi hos Sportsnett spørsmål du må ta stilling til for at du skal finne det optimale teltet til ditt bruk.

  • Hvor stort telt trenger du?
  • Når på året og hvor skal teltet brukes?
  • Hva slags konstruksjon ønsker du på teltet?

HVOR STORT TELT TRENGER DU?

Telt deles gjerne opp i hvor mange personer du har plass til i teltet. De vanligste turteltene er fra 1-4 personer, men det finnes og noen turtelt som er større enn dette.

Det er selvfølgelig behagelig å ha godt med plass i teltet når man er på tur, men større telt gir mere vekt på ryggen. Jo lengre du skal gå og være ute, jo viktigere blir det å tenke på kiloene du skal bære med deg. De Det er derfor lurt å tenke gjennom hva slags turer man ser for seg at man skal gjennomføre. Er det lange turer over flere dager, eller kortere weekend turer der beveger seg inn til en campplass og oppholder på et sted før man skal hjem igjen.

De aller fleste lander på at de kjøper et telt som er til en person mer enn de ser for seg skal sove i teltet. Dvs at er en to voksne personer som skal på tur så lander man på er 3 mannstelt, for at man skal ha litt plass mellom seg når man sover. En annen faktor her er at dersom man har et bredt liggeunderlag, så vil man i de fleste telt, f eks i et 2 mannstalt, ikke ha plass til to wide liggeunderlag.

MSR Access 1 Tent Orange

Msr

MSR Access 1 Tent Orange

Unisex
12 949,-
Samaya 2.5

Samaya

Samaya 2.5

Unisex
12 000,-
Fjelltelt Yaranga Nordic 4

Frisport

Fjelltelt Yaranga Nordic 4

Unisex
4 998,-

NÅR PÅ ÅRET OG HVOR SKAL TELTET BRUKES

Når og hvor teltet skal brukes er viktig å ta hansyn til når du skal velge deg et nytt telt. Et telt som skal brukes på høyfjellet om vinteren trenger en kraftigere duk og tykkere stenger. Motsatt vil et telt som kun brukes når det er varmere i været ha mer behov for god luftgjennomstrømming for å unngå at det blir for varmt i teltet om morgenen.

Hovedsakelig deler vi teltene vi har opp i tre hovedgrupper. 3 sesong, helsårs og ekspedisjonstelt.

3 sesongteltene er for deg som hovedsakelig sover ute når det ikke er snø og temperaturen ikke går under 0 grader. Disse teltene vil være lettere siden de har tynnere duk og stenger. En del telt i denne kategorien har og mulighet til å brukes uten ytterduken, slik at du på en fin kveld og natt kan sovne inn mens du ligger og ser opp på stjernene.

4 sesongteltene er telt for deg som ligger ute hele året også om vinteren. I tillegg til kraftigere duk og stenger som tåler mer vær og vind, vil duken på disse teltene som regel gå lengre ned mot bakken, og flere av teltene har ekstra stromklaffer.

Skille mellom 4 sesong og ekspedisjonstelt er ganske glidende og går over i hverandre. Hovedsakelig kan man si at ekspedisjonsteltene er enda kraftigere 4 sesongstelt. De har gjerne plass til dobble stangsett og er laget for å tåle mye over lang tid ute.

Soulo

Hilleberg

Soulo

Unisex
10 500,-
Niak

Hilleberg

Niak

Unisex
10 800,-
Allak 3

Hilleberg

Allak 3

Unisex
15 700,-
Fjelltelt Yaranga Nordic 4

Frisport

Fjelltelt Yaranga Nordic 4

Unisex
4 998,-
Samaya 2.5

Samaya

Samaya 2.5

Unisex
12 000,-
Abisko Shape 2

Fjällräven

Abisko Shape 2

Unisex
8 999,-

HVA SLAGS KONSTRUKSJON SKAL TELTET HA

Turtelt deles inn i to kategorier konstruksjon, kuppel eller tunneltelt.

Kuppelteltene kjennetegnes karakteristiske form som ligner en halvkule eller kuppel. Stengene settes gjerne opp kryssende over hverandre som gir teltet god styrke fra alle sider, også om vinden skulle dreie. Kuppeltelt er selvstående, noe som gjør at man enkelt kan flytte det rundt etter at det er satt opp for å finne beste plassering. Mange av disse teltene settes opp ved at man først spenner opp innerduken før ytterduken spennes over dette igjen. Det gjør at teltet ofte kan brukes uten ytterduk på varme godværs dager.

Tunneltelt kjennetegnes ved at de har to eller flere stenger spent opp i en bue, som gir teltet en tunnelkonstruksjon. Dette gir god utnyttelse av plassen inne i teltet, og det vil ofte være mer plass i et slikt telt. Denne konstruksjonen gir også, som regel, et større fortelt til oppbevaring av bagasje og annet utstyr. Settes telt opp i riktig retning i forhold til være er dette også den mest stabile konstruksjonen.

Soulo

Hilleberg

Soulo

Unisex
10 500,-
Niak

Hilleberg

Niak

Unisex
10 800,-
Allak 3

Hilleberg

Allak 3

Unisex
15 700,-
Akto

Hilleberg

Akto

Unisex
8 000,-
Ringstind Pro 2

Helsport

Ringstind Pro 2

Unisex
6 500,-
Keb Endurance 4

Fjällräven

Keb Endurance 4

Unisex
14 999,-