Test og skilek rundt Østernvann

Mildværet legger seg nådeløst over østlandet og vi står overfor det som fort kan bli en av sesongens siste skihelger i bærumsmarka. Snødekket er tynt og tidvis steienete – og likevel legger vi ut på en todagers jakt etter fin skikjøring.

14. feb. 2023
Tekst: Erik Odiin
Foto: Erik Odiin

Vi er en gruppe på 6 nesten voksne gutter og skal ut i bærumsmarka for å teste Rottefellas nye Xplore bindingssystem. Oppmøte ved Fossum klubbhus. Vi velger oss skiparet som frister mest, pakker pulkene og legger avgårde.

I tillegg til å prøve ski, har vi med oss flere vintertelt, ulike brennere, kuldesterke sovep… «ELG!!!!»

Snaue 150 meter fra parkeringsplassen får vi øye på skogens majestet. Turleder Christian kan fortelle at vi er i et område med mye elg. Resten av følget blir svært begeistret og vi trasker videre. Stemningen er god.

haakon pakker
christian peker

To i gruppen har ikke gått på fjellski før (de samme to som nettopp så sin første elg) og fokuset ligger på å kjenne hvor godt feste fellene gir og hvordan skiene er å manøvrere med tung last.

En forbipasserende golden retriever faller for gjengens sjarm og velger å slå følge et stykke. Han virker ikke så opptatt av navn, men gruppen er enige om at Kalle passer ham veldig godt.

tung pulk
golden

Pulkene er pakket i tre ulike vektklasser; kjempelett, kjempetung og midt i mellom. Vi rullerer pulkene slik at alle får kjenne på gleden av å trekke en skikkelig tung pulk, både oppover og nedover.

For den som ikke har gått så mye med pulk, er respekten stor når du har to ganger kroppsvekten susende etter deg gjennom isete utforkjøringer med krappe svinger. Her gjelder det å ikke falle.

Golden 2
Øks
Plugg

Vel ankommet Østernvann tar vi en velfortjent skive med gulost før vi slår leir og gjør opp middagsbål.

Samtidig som vi blir bedre kjent rundt bålet, disker middagsteamet opp med en deilig pasta bolognese. Vi har det kjekt og prater om turutstyr og opplevelser til langt på natt.

Natten er komfortabel og søvnen sammenhengende. Det hjelper så klart med en sovepose som takler 20 minusgrader, mens gradestokken viser pluss 1.

Morgenen etter starter gruppen dagen med en enkel frokost og nydelig morgenkaffe. Undertegnede sov til klokken 11:40 og fikk ikke med seg noen av disse tingene.

pulk
vegard

For dagen har gruppen ett enkelt mål: finne god snø. Vi må nordover og oppover. Vi river campen og trasker opp i høyden. Plutselig åpner det seg et hogstfelt med mye snø og deilig føre.

Vi trer ut av skisporet og går opp til toppen av hogstfeltet. Her klipper vi oss ut av pulkene og står overfor 3–400 meter deilig frikjøring. Det er ikke spesielt bratt, men likevel.

Gutta pulk
Mathias
mathias kjører

Guttene tuller, hopper på små kuler og går på snørra. Vi ler og koser oss. En forsøker å krysse en bekk, men faller heller bakover og uti. Temperaturen og stemningen er heldigvis for høy til å slå oss ut på dette punktet.

Vi går opp igjen og tar et par/tre nedkjøringer til.

Bekk
Solnedgang
Guttene klatrer

Etter noen runder med fornøyelig skikjøring går vi opp til pulkene. Verdens koseligste lunsjgrop skal graves og bålet skal fyres opp. Endelig får jeg en ny sjanse til å smake på kaffen.

Sammen med noen skikkelig gode grillpølser er vi enige om at dette må være en av de bedre søndagene vi får.

Solnedgangen melder seg og vi gjør et siste forsøk på å lokke til oss elg før vi sæler på og suser ned til parkeringsplassen igjen.

Lunsjgrop
lokke på elg
Haakon

Første erfaring fra turen er at det alltid er skikkelig godt å komme seg ut. En trenger ikke dra så langt, eller være borte veldig lenge, for å finne de fine naturopplevelsene.

Spesielt liker vi hvordan Xplore-systemet åpner for variert bruk utenfor kjørte løyper – det kan vi varmt anbefale, selv til bymosjonisten som ønsker å ta i bruk hele marka.

God tur!

Scandic Tour 100

Acapulka

Scandic Tour 100

Unisex
5 719,-
Falketind 62 Xplore

Åsnes

Falketind 62 Xplore

Unisex
6 599,-
4 999,- Medlem
Abisko Lite 1

Fjällräven

Abisko Lite 1

Unisex
5 999,-
Rabb 68

Åsnes

Rabb 68

Unisex
6 999,-
4 999,- Medlem
Free A/P/S GTX M

Alfa

Free A/P/S GTX M

Herre
6 499,-
4 699,- Medlem
Rottefella Xplore BC offtrack

Rottefella

Rottefella Xplore BC offtrack

Unisex
2 399,-
1 899,- Medlem
Xplore BC Flex Hard

Rottefella

Xplore BC Flex Hard

Unisex
99,-
Nallo 3

Hilleberg

Nallo 3

Unisex
11 500,-
Nallo 4 GT

Hilleberg

Nallo 4 GT

Unisex
14 600,-
Nallo 2 GT

Hilleberg

Nallo 2 GT

Unisex
12 500,-
Nallo 2

Hilleberg

Nallo 2

Unisex
10 800,-
Nallo 4

Hilleberg

Nallo 4

Unisex
12 700,-
Kaitum 3

Hilleberg

Kaitum 3

Unisex
13 800,-
Kaitum 2

Hilleberg

Kaitum 2

Unisex
13 100,-
Nallo 3 GT

Hilleberg

Nallo 3 GT

Unisex
13 400,-
Kaitum 3 GT

Hilleberg

Kaitum 3 GT

Unisex
16 400,-
Kaitum 2 GT

Hilleberg

Kaitum 2 GT

Unisex
15 600,-
Akto

Hilleberg

Akto

Unisex
8 000,-
fade