Hva er så spesielt med fjellski?

Fjellski kjennetegnes ved at de er bredere enn langrennski, stort sett har stålkant og er produsert med en skikkelig trekjerne.

21. feb. 2022
Tekst: Marthe og Jørn
Foto: Marthe Brendefur og Rottefella

Det er flere grunner til at fjellski skiller seg fra vanlige langrennsski. Fjellskiene skal kunne følge terrenget og håndtere varierende forhold og underlag. Du vil for eksempel ikke måle spennet på samme måte – hvilket spenn du får i skien avhenger av skiens design og egenskaper. I tillegg til dette brukes det gjerne mer solide bindinger, og de aller fleste skiene har fester for kortfeller.

Hvilken fjellski du bør velge avhenger av bruksområde, type terreng, vekt, og ferdigheter. Merk at noen av modellene har egenskaper som går inn i flere kategorier, spesielt for lette skiløpere.

Markaski

Markaski er lette fjellski som også fungerer utmerket i marka. De fleste passer i oppkjørte spor og har, i motsetning til langrennski, stålkant. På noen modeller brukes halv stålkant for å spare vekt.

Dette er retningsstabile, lengdestive og «raske» ski. Har ofte et høyt spenn og en markant smørelomme.

For lette og erfarne skiløpere kan disse skiene fungere fint på lengre og mer krevende turer.

Turski

Dette er skiene som passer til alt. De smalere skiene egner seg godt på vidder og i småkupert terreng.

Skal du hovedsakelig gå i skogen og i kuperte områder anbefaler vi å se nærmere på de bredere skiene - disse har ikke like markant spenn, men formen gjør at de flyter godt på snøen og er lette å svinge.

For deg som beveger deg både i og utenfor oppkjørte løyper.

Ekspedisjonski

Dette er retningsstabile og lengdestive ski med gode gåegenskaper tilpasset lange turer med oppakning og pulk. Disse skiene har spenn og smørelommer for en perfekt kombinasjon av feste og fremdrift.

De smalere ekspedisjonsskiene passer i skispor, og er et godt alternativ til markaski for tyngre løpere eller deg som går med tung sekk.

Hund- og jaktski

For å unngå å skade hunden anbefaler vi å velge en ski uten stålkanter om du skal gå mye på tur med hund.

Breidablikk er skien for deg som tar med din firbeinte venn på turer i skogen og i kupert terreng. Den er basert på Ingstad-skien, og har mange av de samme egenskapene. Dette er en ski med gode svingegenskaper og som flyter godt i løssnøen.

Finnmark er utformet med utgangspunkt i Nansen-skien, og er en klassisk allrounder. Denne lengdestive konstruksjonen gjør skia perfekt for lange turer på vidda, spesielt med oppakning.

Bratt

Robuste fjellski som egner seg til de fleste utfordringene fjellet har å by på. Enten du skal over vidda eller på topptur, er dette ski som passer for deg.

Skiene i denne kategorien tåler mye juling. Perfekt for deg som beveger deg både i og utenfor oppkjørte løyper. I denne kategorien finner du ski du kan bruke i krevende og kupert terreng.

Rottefella Xplore er en spennende fjellskibinding i kategorien «bratt». Her er innfestningen mellom støvel og binding flyttet bakover på støvelen. Dette er mer likt det man finner i techbindingen på toppturski, men pinnen sitter i støvelen og ikke på bindingen.

Dette gir deg bedre bevegelighet ved gange og mer stabilitet. Xplore gir en bedre skiopplevelse fjellet og ute i skogen, særlig utenfor løypene. Dette systemet gir deg en hybrid mellom tradisjonelle fjellski og toppturski. Gode å gå lange turer med, men med mye bedre stabilitet og kontroll i nedkjøringene enn med BC eller 75mm.

Xplore-bindingen leveres med en flex knott i front som gir medium motstand når du går. Bak på hælen sitter det en 36mm hælløfter som gir mer behagelig stigning i bratt terreng.

Din handlekurv
Ingen varer

Hos sportsnett.no får du gratis frakt
ved kjøp over 1000,-
(gjelder ikke ski, pulk, staver, sykkel eller buldremadrass)

Send oss en mail hvis du ikke
finner det du leter etter!