Tursko eller fjellstøvler?

Mange stiller seg spørsmålet «Hvilken fjellsko skal jeg velge?» Ofte står man mellom å kjøpe en «sko eller støvel» – eller kanskje en som er mellomhøy? Det begynner ofte som et valg om komfort og vekt, men koker ned til bruksområde og hvilken støtte og stabilitet man har behov for.

ALFA har tursko i tre høyder - lav, middels og høy. Mange ønsker seg én sko til all type turbruk, men vår klare anbefaling er at dersom du er en ivrig turgjenger, som går ulike type turer og terreng, bør skoskapet inneholde minimum to par, tilpasset hvert sitt bruksområdet.

Under finner du en innføring i de ulike høydenes bruksområder.

Lav

En helt lav sko har ingen ankelstøtte, og det anbefales på generelt grunnlag denne type sko kun til bruk på sti og vei hvor terrenget ikke er krevende. De passer aller best uten sekk, eller eventuelt med lett oppakning. Sko uten ankelstøtte stiller høyere krav til anklenes styrke og stabilitet.

Lave sko vil ofte også være mindre motstandsdyktige mot vann som kommer ovenfra, eller fra f.eks. langt gress. Dette fordi vannet kan trekke over toppkanten og inn i skoen, så selv om skoen har en GORE-TEX membran som beskytter er det nesten uunngåelig å få vann ned i en lavsko under våte forhold.

Ps! Til hverdagsbruk og lettere tur er også Trail-skoene et godt alternativ.

Mellomhøy

Mellomhøye tursko passer bedre med lett sekk og kan gjerne brukes på lengre dagsturer der man bærer en forholdsvis lett sekk og har gode stier å tråkke på. Moderat ankelstøtte gjør at den vil være god på de litt kronglete partiene, men man må likevel være ekstra obs når utfordringene øker. En halvhøy sko gir anklene noe avlastning, men jo tyngre sekken er eller jo brattere man går, jo mer vil anklene utfordres.

Middels høye sko vil også tåle noe høyere, vått gress. Vann som kommer «fra siden» vil i tilfeller der skoen har GORE-TEX membran ikke trenge inn i skoen, men kan som på lavsko etter en tid krype over toppkanten.

Høy

De fleste av ALFAs høye fjellstøvler er tiltenkt det typisk norske fjell-terrenget, der vi går aller mest bortover fjellet og ikke bare oppover (mer vanlig lengre sør i Europa). De er komfortable nok til å gå lange turer med, samtidig som de gir ekstra ankelstøtte. Høyere skaft gir mer beskyttelse enn i en lav eller mellomhøy sko.

Disse skoene er også gode for litt tyngre sekker, eller brattere bakker, da anklene også får ekstra avlastning. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste. Uansett sko, bør man alltid være bevisst i krevende terreng, for å unngå overtråkk eller andre skader.

De høye skoene er mer motstandsdyktige mot vann fra langt gress, og det vil ta lengre tid før vann «kryper oppover» materialet og når over toppkanten. De er derfor også velegnet i fuktigere terreng.

Alt kan repareres – også GORE-TEX membran

ALFA mener vi bør bli flinkere til å reparere tingene våre. Selv om en del av skoen er slitt ut, betyr ikke at hele skoen må kastes og erstattes med nye sko. Tvert imot. Nå kan du velge håndlagde kvalitetssko hvor alle deler kan repareres, og dermed kan beholdes hele livet. Det er svært gode nyheter for deg, lommeboka og miljøet.

Din handlekurv
Ingen varer

Hos sportsnett.no får du gratis frakt
ved kjøp over 1000,-
(gjelder ikke ski, pulk, staver, sykkel eller buldremadrass)

Send oss en mail hvis du ikke
finner det du leter etter!